top of page

Luchtdicht isoleren 

Het belang van luchtdichtheid en isolatie

Bij de renovatie van een woning of het bouwen van een passief- of lage energiewoning is het niet alleen van belang dat er goed geïsoleerd wordt maar ook dat deze voldoet aan de bouwnormen omtrent luchtdichtheid.

Luchtdicht bouwen houdt in dat er bij de bouw van een woning al zoveel mogelijk rekening wordt gehouden met het voorkomen van tocht en andere ongewenste luchtstromingen. Door tijdens het bouwproces alle naden, kieren en doorvoeren van leidingen al zoveel mogelijk af te dichten met een geschikt vulmiddel, tape of folie, maak je direct een goede start bij het luchtdicht maken van een woning.

In de praktijk test men de luchtdichtheid vaak door het toepassen van de ‘blower  door’ test. Hierbij wordt een ventilator in het deurgat geplaatst waarmee eerst een overdruk en dan een onderdruk wordt gecreëerd. Met behulp van een drukmeter wordt het drukverschil gemeten en aan de hand van een berekening wordt uiteindelijk de ‘N50 waarde’ vastgesteld. Hoe lager deze waarde is, des te energiezuiniger is de woning. In een passiefhuis (zeer energiezuinig) is deze waarde kleiner dan 0.6.

luchtdichtheid.jpg

Schakel een isolatiespecialist in!

Bij ISOPOWER helpen we je graag op weg!

Isopower is een vaste waarde binnen de isolatiebedrijven in België, gelegen in Lummen. 

Met meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van thermische en akoestische isolatiewerken helpt ons team van gekwalificeerde vakmensen u graag verder. 

png_logo@2x.png

Dakisolatie en luchtdichtheid

supafil.jpg

Het dak van de woning is een plek waar je veel energie kunt besparen

(tot wel 25%). Dit kun je bereiken door het dak te voorzien van isolatiemateriaal, zoals glas- of steenwol. Dit is gelijk het moment om de nodige aandacht te besteden aan een luchtdichte afwerking.

 

Na het aanbrengen van het isolatiemateriaal is het erg belangrijk om de laag luchtdicht af te werken met een goede polyethyleen folie of zogenaamde klimaatfolie.

 

Alle naden en kieren moeten worden afgeplakt, ook bij de muren! Zo creëer je een luchtdichte en dampremmende laag wat ten goede komt aan de luchtdichtheid van de woning. 

> Lees meer over Supafil Timberframe

> Lees meer over isoleren met cellulose

Vochtproblemen voorkomen

Met het luchtdicht afwerken van de isolatie voorkom je niet alleen dat lucht kan gaan ontsnappen via tochtkanalen maar houd je ook vocht tegen. Warme lucht die zich in de woning bevindt, bevat veel vocht. Wanneer deze lucht niet tegen gehouden zou worden door een dampremmende luchtdichte laag, gaat deze condenseren tegen het koude deel, achter de isolatie en slaat daar neer als druppels vocht. Hier kunnen dan schimmels gaan ontstaan en kan houtrot optreden. Vochtige isolatie zal ook veel minder goed isoleren en isolatiewaarde verliezen.

Kies voor Limburgse ervaring!

stergroen.png
stergroen.png
stergroen.png
stergroen.png
stergroen.png
png_logo@2x.png

Isopower is een vaste waarde binnen de isolatiebedrijven in België, gelegen in Lummen. 

Met meer dan 10 jaar ervaring op het gebied van thermische en akoestische isolatiewerken helpt ons team van gekwalificeerde vakmensen u graag verder. 

bottom of page